Rit Kluisberg 1 mei 2012 PDF Print E-mail
Geschreven door Geert Vlaminck   
zaterdag, 05 mei 2012 10:07

Het is dinsdag 1 mei 2012 en vandaag rijden Cathy, Christian, Marnix, Guillaume, Tommy, Kenny, Jurgen, Chris, Ward, Herman, Geert, Gilian, Ronny en Joost samen met chauffeur van de volgwagen, fotograaf, enz Valère met de fiets naar de kluisberg. De rit zou moeten zijn 162km (als er geen omleidingen zijn?)

Na de regen (10mm) van de vorige nacht is ons een mooie dag belooft. We kunnen maar hopen. Iedereen is duidelijk goed geluimd en zijn stipt (of toch bijna) op de afspraak. De camionette wordt vol gesjouwd met rijsttaart, bananen, de heerlijke cake van Cecile, aquarius en water. Niemand betrouwd de weersvoorspellingen en hebben allen toch wel wat reservekledij bij.

Om 8h10  wordt gestart aan een matig tempo zoals afgesproken en wanneer we aan de sareptastraat komen zien we plots de volgwagen vanuit de Moerkerkebrug voor ons opduiken en wel de verkeerde kant op. Gelukkig is ook bij de St Ritatrappers de GSM goed ingeburgerd en word via een straalverbinding contact gelegd met Valère om hem op het goede spoor te zetten. Ter hoogte van de Doornstraat zijn we compleet.

We starten langs bekende wegen van Sijsele, Oedelem Knesselare richting Aalter. Er word gebabbeld, gelachen en becommentarieerd alsof wijlen Jan Wauters in de groep meerijdt.

Na 32km een kleine wegomlegging door een vergissing van de navigator die blijkbaar verblind was door de zon. Herman lost dit voorbeeldig op en zet ons terug op het goede spoor.

Na 43km een eerst (plas)stop in Grammene. De innerlijke mens wordt gesoigneerd met heerlijke verse rijsttaart. Bakker Roedts dank daarvoor. Na deze stop gaat het richting Machelen waar terug Herman opmerkt dat we links moeten afslaan over de brug van de Leie willen we Machelen bereiken.

We naderen Nokeren en iedereen begint zich in stelling te zetten voor de eerste klim van de dag. De “jongeren” in de groep gaan voor het bergklassement de “iets ouderen” doen het iets rustiger.

De klim van Nokerberg op 60km, iedereen op eigen tempo.  “Bijna” iedereen raakt boven maar voor Cathy slaat het noodlot toe. De bevestiging van haar voor-dérayeur breekt en alles word door de kracht scheef getrokken. Is haar tocht na 60km teneinde? Tot aan de middag in ieder geval wel!

Na dit volgen de ene na de andere helling, hellingen zonder naam maar toch wel de moeite, vooral in de omleiding tss Wortegem en Anzegem is er nog het één en ander te beleven. Een stukje parcours door Herman uitgetekend. Na Anzegem waar we eerst Ronny zijn achterwiel vervangen om zijn kettingprobleem te verminderen, rijden we richting Tiegem met een helling naar het dorp genoemd, waar we reeds ons doel (Kluisberg)zien liggen.

Nog wat op en neer, over de Schelde en we rijden Ruien binnen. De “jongeren” gaan de scherpste kant op. De “iets ouderen” gaan langs de zwemkom naar boven rijden (iets minder scherp) maar zouden eerst even checken of de fietsenmaker niet open zou zijn (1mei, de kans is klein), maar waren intussen reeds halfweg en hebben dus gewoon de jonge gasten op afstand gevolgd.

11h45 na 86km komen we aan boven op de Kluis bij restaurant Aux Acacias waar een tafel gereserveerd is voor 16 St Ritatrappers. Er worden krachten opgedaan met kip, spaghetti, Vol au Vent, of lasagne, vooral de gemalen kaas blijkt in de smaak te vallen door sommigen (vooral Hermaal blijkt een echte kaas fretter te zijn, volgende keer mss een kaasplank??)en ook de dorst wordt natuurlijk gelest. Er is intussen ook contact met de thuishaven nl met de voorzitter die ons verder succes toewens voor het vervolg van de rit.

13h15, we maken ons klaar voor het tweede deel van de rit richting Moerkerke. Drinkflessen  worden bijgevuld, schoenen worden terug aangespannen en Marnix heeft de oplossing voor Cathy en staat zijn fiets aan haar af zodat zij toch nog mee kan genieten van de rest van het verhaal op de fiets. Marnix houdt Valère gezelschap

Na 8km nog een laatste zwaardere helling nl de Ghijselbrecht waar iedereen nog wat met het eten in de keel vlotjes overgaat.

Vanaf nu is het genieten van mooie vergezichten tot aan De Zandvlooi. We rijden door dorpen als Kluisbergen,Kaster, Wortegem-Petegem, Ooike, Wannegem Lede tot in Lozer (Kruishoutem) waar na 125km nog een stop is voorzien. Twee consumpties en de lekkere cake gebakken (en dus gesponsord) door de vrouw van Marnix. Cecile bedankt. Tussenstand Club Brugge –Standaard op dat moment 1-0.

Na  een half uurtje is het tijd om verder te rijden richting Maldegem-Donk waar in Het Pleintje de rest van de pot zal worden opgesoupeerd.

Ronny z’n ketting heeft het nu toch wel helemaal zweten want bij het overrijden van een ramp is dit ook een ramp voor zijne fiets en moet hij opletten dat hij geen kwalijke duw krijgt tegen zijn edele delen.

Problemen net voorbij Nazareth en net voor Deurle, omleiding leidt ons in het onbekende (omleidingsborden kennen ze daar duidelijk niet) het is wat improviseren en Herman legt een omleiding in via Deinze. Borden waar de camionette niet doormag worden genegeerd (onmacht breekt de wet zeker?) en na een 8 tal km zijn we terug op het goede spoor in St Martens-Leerne.  We zitten intussen op 140km en ….het wordt al iets stiller in de groep. Volgende dorpen zijn Landegem, Merendree, Zomergem, Oostwinkel om langs De Helle en De Kampel richting Maldegem te rijden. In Maldegem-Donk dus de laatste stop waar nog even gezellig nagekaart word over het verloop van de dag met een biertje.

Afgepeigerde lichamen komen uiteindelijk tegen 18h30 aan in Moerkerke na 170km.

 

Mag ik iedereen nog even bedanken voor jullie deelname, het kopwerk, de ambiance, ….. Hubert voor het maken van het parcours samen met Marnix en Herman, Valère voor het vervoer van alle benodigdheden. Aux Acacias en De Zandvlooi voor de ontvanst ’s middags en in de namiddag, enz.

Wat het volgend jaar word is nog niet duidelijk. Deze week contact gehad met een fietsclub in St Truiden ???????

Eindstand Club Brugge-Standaard 2-0

 
20