mtb
TT Varsenare 14/01/2012 PDF Print E-mail
Geschreven door Geert Vlaminck   
woensdag, 25 januari 2012 15:46

Zaterdag 14 jan 2012 één week voor de 17de Damse Smokkeltocht staat steeds de TT van Varsenare op de kalender. Dit is een toertocht langs gekende bossen en paden in de streek waarvan vele ook gereden worden tijdens de mountainbiketochten van Snellegem en ook Jabbeke en dit allemaal in Januari.

Ikzelf maak me tegen 7h15 klaar om te vertrekken en heb bij aankomst daar terug een mooi plaatsje dicht bij Café 't Oud Gemeentehuis. Nog een laatste maal affiches ophangen, flyers delen, m'n inschrijving doen en een kopje koffie drinken. Intussen zijn enkele bekenden binnen gekomen. Tommy en Gilian van eigen club, Katrien van TOF Torhout en Liliane van de Hertetrappers, een aantal vrienden uit Sijsele. Ik ben er duidelijk niet alleen.

Tegen 8h15 maak ik me klaar voor de start, klaar voor 45km, nog half duister maar m'n verlichting is reglementair.

Eerst wordt een traditioneel rondeke gemaakt in het park in het dorp waarna het in omgekeerde richting gaat tov vorig jaar. De welgekende bossen uit de streek worden aangedaan, Beisbroeck, Tudor,...... Verrassend na 13km reeds een eerste bevoorrading. Ik heb eigenlijk nog geen honger of dorst maar sla deze bevoorrading niet over. Ge weet maar nooit dat je met nog 30km te rijden geen stop meer tegenkomt. Er wordt gefietst tot tegen St Andries om dan terug te keren in de omgeving van Zerkegem en Snellegem met enkele rampen over de autostrade heen en terug en door verschillende bossen waarvan de naam me nu eigenlijk ontgaat, de ene zone loopt al beter dan de andere.  

Na 40km komen we rond Jabbeke en rijden we op de berm tussen de autostrade en het voetbalveld. Ik hou even halt want ik veronderstel dat we op 5km van het eind geen bevoorrading meer zullen hebben en neem de nodige suikers binnen om toch goed en wel het einde te halen. De verbazing is groot als ik op 42km toch nog een bevoorrading tegenkom. Ik twijfel te stoppen maar doe dat uiteindelijk toch om  nog wat sportdrank binnen te nemen en gelukkig maar want we zijn nog niet ten einde. Na deze bevoorrading liggen er nog 13km op ons te wachten met mooie single tracks en bos doorsteken. De laatste laat ik uiteindelijk over om tcoh nog tijdig thuis te geraken. Met 54km op m'n kilometerteller is het toch wel een stuk meer dan aangekondigd???Sealed

Na de afspuiting van de fiets en een heerlijke diouche maak ik toch nog even tijd voor een drankje in gezelschap van nog wat clubleden nl Eric Bisschop en vader en zoon Strubbe. We waren uiteindelijk met z'n 12 in Varsenare wat toch wel een mooi cijfer is.

 

Volgende week is er dan onze eigen tocht en de weken daarop Jabbeke en Sijsele waarop ik door omstandigheden niet zal kunnen rijden. Dit was dus waarschijnlijk m'n laatste van het winterseizoen 2012-2012

Vriendelijke groeten

geetje

LAST_UPDATED2
 
TT Snellegem 2 jan 2012 PDF Print E-mail
Geschreven door Geert Vlaminck   
maandag, 02 januari 2012 20:29

Vooreerst allen een gelukkig 2012 voor uzelf, gans uw familie en vrienden met veel mountainbikeplezier.

2 januari 2012, na de feestelijkheden van eindjaar en begin van het Nieuwjaar is het enige hulpmiddel om terug bij jezelf te komen en een goede vet verbranding te hebben op 2 januari een mountainbiketocht rijden. En dit hebben Iben en ik dan ook gedaan in Snellegem, de vierde en laatste van m’n gepland vierluik tijdens m’n verlofperiode.

Dus vandaag Snellegem, het was een aantal jaren geleden dat ik er was geweest door allerlei omstandigheden (meestal was dat parcoursverkenning van ons “Damse Smokkeltocht” van 21 januari) maar vandaag wou ik er absolute bijzijn. Het had serieus geregend en we wisten dus dat er serieus wat zou moeten gebaggerd worden.

We vertrokken van thuis tegen 7h15 en konden na een kleine omweg Snellegem bereiken, ik had verkeerdelijk gedacht dat Snellegem een afslag was langs de Torhoutse Steenweg ipv langs de Gistelsesteenweg, maar met een kleine 5 minuten vertraging kwamen we er ook. Net te laat om op de verharde parking te staan en als één van de eersten op de weide te staan, hopelijk lukt het mij hier terug af te geraken mocht het beginnen te regenen, maar dit zien we later wel.

Vlot kunnen inschrijven en nog even gewacht vooraleer het licht werd en dan waren we weg. Het jong enthousiasme moest wat worden ingebonden want de 30km zouden nog hard en modderig kunnen worden en hou werden we met deze feiten geconfronteerd bij het binnenrijden van de eerste bosstrook waar we in eerste instantie gewoon voorbij waren gereden door een voorganger die we gewoon volgden.

Het was een zeer technisch bos waar het parcours erg glibberig was en je dus erg stuurvaardig moest voor zijn, de’n Iben deed dit veel vlotter dan ikzelf en binnen de kortste tijd was hij uit m’n zicht verdwenen en kon ik achtervolgen, gewoon jong geweld tegen de wat oudere voorzichtigheid zeker???

Het ging eigenlijk tot aan de bevoorrading van de ene bosstrook naar de andere, de ene al wat technischer dan de andere, zelfs het technische bosje ooit aangelegd door WTC Jabbeke en waar tegenwoordig ieder TT uit de streek doorgaat was opgenomen in deze toertocht. Daar passeerden ook Kenny en Tommy die reeds van ongeveer 7h15 op hun fiets zaten vanuit Moerkerke. We zouden hen enkel nog terug zien op de’n après nadat zij de 50km hadden gereden. Eigenlijk waren er veel herkenbare maar ook onbekende stroken in deze tocht. Vandaag met wat modder gekleurd soms ook echt stoempen. Bij de brug over de autostrade zette Iben een volgende aanval op en ging terug vlot weg, ander deelnemers aan deze tocht keken vol verbazing naar deze aanval, na de klim, de afdaling en daarna terug een single track in een bos waren voldoende om een eind te moeten achtervolgen maar soms kwam Iben te midden van een modderspoor tot stilstand waardoor ik steeds rustig kon terugkeren. Bijna bij de bevoorrading moesten we over een smalle (0.5m breed)houten plank over een nogal diepe beek,die we voorzichtigheidshalve te voet aflegden. Bleek later dat er toch wel enkele specialisten naast plank gereden waren. Net voor de bevoorrading een zware zompige weidedoorsteek die Iben de adem afstak waardoor hij wat duizelig werd bij de bevoorrading en zich efkens moest neerzetten om terug te bekomen. Er werd veel volk verwacht want er was ruimschoots voldoende, zoetekoek, wafels, koffiekoeken, sportdrank, water, appelsienen, bananen,……

Na de bevoorrading ging het gewoon verder zoals voorheen, bos in, bos uit richting Varsenare met de bossen van Tudor als Beisbroek met de sterrenwacht als bezienswaardigheid. We hadden even tijd om rond te kijken want het tempo was er wat uit. Technisch  steeds wat evenwichtsoefeningen en kracht om door de baggerstroken te geraken. Eén strook hebben we letterlijk links laten liggen wegens te moeilijk om niet nog nattere voeten te hebben. Hierna komen we terug dicht bij de autostrade die we zeker nog eens over moeten om terug in Snellegem te komen. Na het oversteken van de autostrade zien we de kerktoren van Snellegem staan en er word zodanig naar deze gekeken zodat we de bepijling uit het oog verliezen en uiteindelijk geen enkel meer zien en uitkomen van,waar we vertrokken zijn met 31km op de teller die we in 1h45 afgelegd hadden. Bij aankomst bleek de parkeerwei toch wel al grasvrij te zijn. De afspuitinstallatie stond ook in deze wei met meer dan voldoende spuiten. Bij enkele was er jammer genoeg geen pistool en andere slangen waren dan los van de installatie waardoor het soms wat zoeken was, maar de fiets met meer dan voldoende druk kunnen afspuiten en terug mooi maken. Fietsen netjes op de auto geplaatst en dan naar de douches om onze natte kousen en onze beslijkte kledij uit te trekken, een warme douche te nemen en vervolgens na het aankleden nog een deugddoende pint te drinken. En terwijl wij (Iben en ik)daar de eerste slok van m’n pint en Iben z’n cola dronken kwamen de broers Kenny en Tommy ook binnen na hun 50km. Nog samen een boterham gegeten (Kenny bedankt om er eentje te halen) en dan naar huis. De Maenhouts met de fiets, de Vlamincks 8min later met de auto. Bij het buiten gaan van de zaal nog Eric Bisschop tegen het lijf gelopen.

Aan het rondpunt aan de Doornhut in St Kruis reden Kenny en Tommy net over het rondpunt toen ik daar aankwam met m’n wagen. Sterk mannen!!!!

 

Uiteindelijk blij geweest deze tocht gereden te hebben en alle overtollige calorieën eraf gebonjourd te hebben. Bij aankomst thuis nog een aperitiefke en m’n voetjes onder tafel kunnen steken. Wat moet een mens nog meer hebben.

Voila si we zijn klaar voor een strandrace zondag in Zeebrugge

 

Sportieve groeten

 

geertje

LAST_UPDATED2
 
TT Assebroek 28 dec 2011 PDF Print E-mail
Geschreven door Geert Vlaminck   
woensdag, 28 december 2011 21:23

Rond de feestdagen heb ik naar gewoonte steeds een vierdaagse, na Veldegem volgt Wingene en als derde in de rij komt Assebroek die ik vandaag gereden heb. Op 2 januari rij ik dan nog Snellegem. Op 10 dagen 4 toertochten rijden kan toch wel tellen en er zijn er bij de St Ritatrappers die nog beter doen, onze mountainbiketrein staat op het goede spoor met steeds meer dan 12 inschrijvingen per toertocht sedert de de Wacky mountainbike in Westkapelle

Vandaag dus Assebroek, een organisatie van de St Trudotrappers. In de gezellige cafetaria van het Bloso Centrum zijn er de inschrijvingen waar ik tegen 8h aanwezig ben voor m’n “promotietour”.

Terug hetzelfde beeld als op alle andere TT reeds in de vroegte is er het druk en velen vertrekken reeds in het half duister met lichten op. Zo start ik ook reeds om 8h25 voor de 45km. Na een toerke rond de Patrick Sercu piste, voor alle duidelijkheid rond en niet op de piste rijden we door Assebroek naar de eerste offroadstroken richting  AZ St Lucas en de Assebroekse meersen die er toch wel opvallend droog bij liggen, ik heb er al anders doorgereden. Ik rij stilletjes aan richting Beverhoutsveld die eigenlijk wel steeds de rode draad is in deze TT. Iets nieuws in een TT was wel de eerste splitsing waar een man van de organisatie,  de richtingen aanwees aan iedereen 25km rechtdoor 35 en 45km rechts af. Het probleem was eigenlijk dat de één of andere snoodaard de borden had verwijderd en die brave mens daar aanwijzingen gaf tot de nieuwe borden aangemaakt waren wat op dat moment eigenlijk de beste en origineelste oplossing was, Ik rij dreef in, dreef uit en dit duur toch wel enkele km’s wat in deze omgeving normaal is. Intussen is er een treintje St Ritatrappers mij gepasseerd met Kenny in de aanval gevolgd door de achtervolgers  Tommy, Erik en Marnix. Ikzelf heb vandaag niet de grote form en laat ze dan ook maar rijden, ik haal ze echt  wel in op de après. Na dit drevenspel ga ik stilletjes aan richting Oedelemberg waar in een hokje bij een oud huisje al jarenlang de bevoorrading is gestationeerd met wat frisdrank, een droog koekje, honingkoek en wat appelsienen, gewoon een basis.

Na deze stop beneden aan de berg een volgende (ik vermoed de derde) splitsing aangeduid met borden zoals dit normaal gebeurd met na de splitsing een aanduiding op welk parcours U zich bevind. De 45 km gaat over de top richting Oedelem waar voor deze een ommetje word gemaakt tot tegen Beernem. Hier iets opmerkelijks als we door een soort poort rijden met de aanduiding AVE MARIA in een heel speciaal dreefje tot bij een grote veldkapel. Na deze boog kom ik terug in de omgeving van Oedelemberg en sluiten de andere afstanden terug aan. Hier gaat het langs de gewone paden richting Ryckeveldebos. Iemand wil duidelijk wat rusten en zet zich in m’n wiel, hierdoor raak ik wat “opgewonden” en steek een tandje bij die ik een stukje aanhoud maar uiteindelijk toch gas moet terugnemen en hij me voorbijgaat. Dank U wel???

In Ryckevelde wordt natuurlijk het MTB parcourtje aangedaan waarna ik via allerlei bosdreven terug Assebroek nader. Eigenlijk jammer dat het bos rond Interbad die meer mag gebruikt worden voor een heerlijke singeltrack zoals vroeger, nu kan of mag nog enkel de kant van het bos gebruikt worden.

Dit was dan ook het laatste stuk offroad en nu gaat het via,via terug naar Bloso waar ik m’n niet erg vuile fiets toch even afspuit, wat een verschil met de 2 vorige toertochten, 3 dagen droog weer maakt echt een verschil. Op het parcours was geen spatje modder te bespeuren vandaag.

Korte wachttijd aan de bikewash enkel een kraantje aan  de spuit zou hier handig zijn zodat niet steeds de bolkraan bij het begin van de slang moet dichtgedraaid worden zou zeker een pluspunt zijn.

De douches vlot genomen en dan richting cafetaria waar de vrienden die mij onderweg gepasseerd waren op mij zaten te wachten. M’n administratie in orde gebracht nog een korte babbel met een pintje of iets anders, een groet aan Dirk en Fréderik en terug richting Moerkerke. Na een tocht van 47km zal ik terug goed slapen. Dit was m’n laatste tocht van 2011. Ik wens hierbij dan ook allen voor 2012 veel geluk in alles wat ze doen en zeer veel fietsplezier en misschien tot maandag in Snellegem voor de eerste van 2012

 

Grtn

geertje

 

 
TT Wingene 26 dec 2011 PDF Print E-mail
Geschreven door Geert Vlaminck   
maandag, 26 december 2011 19:57

Tweede kerstdag  staat elkaar jaar  garant voor een mountainbikeuitstap naar Wingene waar de Bike slippers organiseren. Ik vermoed dat sedert  ik toertochten rij er nog nooit eentje gemist heb dus ook dit jaar ga ik er wat kilocalorieën afrijden en dit samen met broer Kris.

Om 7h15 vertrekken we op ons gemak richting Wingene. Op de parking vinden we nog een mooi plaatsje en beginnen onmiddellijk met onze publiciteitscampagne. De mascotte plaatsen, affiche ophangen en flyers uitdelen.

De inschrijving voor de tocht wordt gedaan en er wordt nog een kop koffie gedronken. Een nieuwtje is dat we om op tijd te kunnen vertrekken lichten op de fiets worden geplaatst. Blijkbaar heeft de plaatselijke politie er enkelen die onverlicht reden op de boek gezet.

Tegen 8h15 zijn we klaar om ons te lanceren en zien nog net Tommy en Kenny de parking opdraaien, zij komen reeds met hun fiets van Moerkerke.  Sterk mannen.

We starten in de zelfde richting als altijd en steken al hou een drietal weiden door die niettegenstaande de regen van de afgelopen weken er vrij goed bijliggen. In het duister gaat dit dus ook.

Na deze doorsteken rijden we vervolgens een aantal bosstroken door, meestal de dreven al gaat de ene dreef al wat vlotter dan de andere. Eén van deze bosstroken is het bosje van Van Eenoo, de baas van onze eigen voorzitter, dit is deze met de klim en de technische afdaling tot tegen de vijver waar dan word rondgereden.

Zo rijden we van de ene bosstrook naar de andere want in de streek zijn er meer dan genoeg. Dit is ook de streek waar ook Hertsberge doorgaat hoewel ze niet te vergelijken zijn.

Ons tempo is intussen al goed de hoogte ingegaan doordat Kris het tempo rijdt, voor mij is het gewoon proberen het wiel te houden. Een groepje van zo’n 5 mannen passeren ons nog net iets sneller en wij klampen aan, nog iets sneller. Ikzelf kan eigenlijk niet zien hoe snel want m’n bril zit in m’n achterzak omdat die reeds volledig bespot is en zo m’n zicht ontneemt.

Bij het verbeteringsgesticht komen we bij het bevoorradingsbuffet waar we eigenlijk ons buikje bol kunnen eten mochten we dat willen. Bij ons vertrek daar komen ook Tommy en Kenny daar net aan. Zij halen ons zeker nog in deze voormiddag, de vraag is alleen wanneer.

We starten zoals gewoonlijk langs het gesticht weg maar nemen een andere richting op het eind richting St Joris. Blijkbaar rijden we door het waterwinningsgebied van Beernem, ikzelf heb hier voor zover ik weet nog nooit doorgereden, wel een mooie nieuwe zone. Nu gaat het richting Bulskampveld om verder te rijden naar Hertsberge die we herkennen aan de mooie villa’s en het baantje waar ik in Hertsberge onderuit ben gegaan. De vele offroadstroken en de snelheid die vooral Kris onderhoud doen me soms hunkeren naar een stukje weg om even op adem te komen.

Op zo’n 8km van het einde halen de Maenhoutjes de Vlaminckskes in Kris gaat mee en ik probeer ook te volgen maar dit lukt me niet meer en laat ze dan maar gaan en zoek een eigen tempo met een veel mindere snelheid dag voorheen. Na de strook waar Tommy en Kenny ons inhalen wacht Kris me op om de laatste km’s (op de weg) me uit de wind te zetten. Nog een laatste strook naar de afspuitinstallatie aan het voetbalplein is totaal vernieuwd met vijvers met fontienen en paden in aanleg, het ziet er in ieder geval indrukwekkend uit. Aan de afspuitinstallatie staat onze mascotte te blinken voor iedereen, bedankt aan de Wingense Bikeslipper voor de tip.

Aan de bikewash is het even wachten maar na onze douche is de file daar al een stuk langer. Terug een voordeel van onze vroege start. Ik vrees dat ik zonder Kris toch wel vlam in die file zou gestaan hebben want ik was , schat ik een half uur vroeger dan ik zou alleen gereden hebben. In zaal Fenix was het ook al goed volgelopen  en zaten de broers Maenhout ons op te wachten met hun verhaal. Toen wij daar zaten kwam Jo van Den Heerd zich ook inschrijven en kwam Marnix gekuist en gekamd (in z’n privé) binnen om nog eentje te drinken. Vervolgens heeft Kris iedereen tegengehouden zodat ik veilig vanuit m’n parkeerplaats kon wegrijden en terug richting Moerkerke te rijden waar we tegen 12h15 terug aankwamen.

Ook nog eens zeggen dat ons gemiddelde rond de 22.4km/h lag over een afstand van 47km, wetend dat ik alleen al content ben met 19à20km/h.

Er waren op deze tocht rond de 1600 inschrijvingen.

Woensdag is er voor mij een laatste veldtoertocht van 2011 in Bloso Assebroek

 

Sporitieve groeten

geertjeWink

 
TT Veldegem 24 dec 2011 PDF Print E-mail
Geschreven door Geert Vlaminck   
zondag, 25 december 2011 19:42

Nacht tussen 23 en 24 december 2011 is het een echt herfstweer tot rond middernacht regent  het en waait de wind stevig tot heel stevig, na middernacht is er  enkel nog een stevige wind en vrees ik een beetje dat de TT in Veldegem hard zal zijn. Uiteindelijk blijkt rond 7h alles nogal mee te vallen en vertrek ik een half uurtje later.

In de Accasiastraat aangekomen blijkt het er al druk te zijn, is de parking aan het sportcomplex reeds vol geparkeerd en vind ik langs de weg nog  een mooi plaatsje.

De mascotte voor onze eigen toertocht wordt  strategisch opgesteld, er worden wat affiches opgehangen  en de flyers worden verdeelt. Na een vlotte inschrijving maak ik me klaar voor een tocht van 40km.

Bij het eerste licht start  de show, een wit knipperlichtje vooraan de fiets en een rood lichtje achteraan geven me een kerstgevoel. De benen voelen goed aan en dit maakt alles kompleet.

Er wordt gestart rond het voetbalterrein als opwarmer en op het eind van de eerste weg al onmiddellijk de eerste splitsing. M’n kerstverlichting is niet zo sterk om alles te verlichten en dus is het voor mij opletten niet de 25km te nemen. Na de splitsing staat gelukkig aangeduid op welk parcours ik zit wat een geruststelling is.  Ik rij voor de eerste maal de autostrade over,  er volgen nog 3 oversteken en na zo’n kilometer draai ik de eerst veldwegel in aangeduid als zone 30?? denk ik.  En op het eind van deze zone  rij ik het eerste speelbosje te Ruddevoorde in. Het parcours is volledig links en rechts van mij afgespannen met rood/wit  lint  zodat  ik zeker niet missen, mezelf kennende de goede oplossing.

Na deze strook volgen wat veldwegels waarbij de 25km terug aansluit bij de andere afstanden. Ik rij een stuk naast het bedrijf CHN waar ik de nieuwste  landbouwmachines  kan bewonderen. Bij het oversteken van de Torhoutse steenweg gaan we voor een eind een oude spoorwegbedding op tot in Zedelgem waar ik uiteindelijk bij het militaire domein Vloethemveld uitkom en het volgende bos voor de wielen geschoven krijg. Hier word bijna ieder boom gepasseerd . Ook hier linten van begin tot eind, enkelen zijn losgewaaid wat zou kunnen problemen geven wanneer er eentje  in m’n wiel zou draaien maar door m’n “technisch vernuft” omzeil ik al deze problemen. Afgezaagde boomstronken kregen ook een lintje om zodat ze duidelijk zichtbaar zijn.

Via verschillende off roadstroken kom ik tot bij de bevoorrading waar het al redelijk druk is en ik een aantal bekende gezichten tegen het lijf loop. Katrien 13, Superfan (onze liliane), collega’s van het werk,…….De aanpalende fietswinkel maak hier duidelijk gebruik van de situatie door de nieuwe fietsen wat in de kijker te plaatsen

Na een korte stop ga (rij) ik verder van de ene offroadzone naar de andere richting Torhout waar de 40km net voor de warande een andere richting neemt, terug richting Ruddervoorde waar het speelpleintje en het Superpreistige parcours op me wachten. Ik voel een soort nervositeit, waarom weet ik eigenlijk niet, mss omdat ik daar in de sporen ga van al onze bekende Nyssen of Alberts of Pauwelsen. Die zenuwachtigheid is echter voor niets nodig gezien ik vlot alle hindernissen overbrug, het grote talent komt aan de oppervlakte.CoolWinkSmile

Na deze strook en de vierde maal de autostrade over te rijden kom ik  aan de  laatste strook (zone 1), niet de schoonste want mocht je fiets nog niet vuil zijn zal de hier wel het geval zijn. De modderstroken zijn hier niet te omzeilen. Halverwege de aanduiding  “nog 1km” .

Bij aankomst bij het sportcomplex staat naar gewoonte een standje waar Gluwein of warme chocolademelk word aangeboden wat door velen met dank word aangenomen. Ikzelf rij door om m’n fiets en mezelf een wasbeurt te geven waar het op dat moment nog rustig is. Een half uur later was het aan de afspuitstand heel anders.

Gewassen en gekamd nog een babbeltje gehad met Liliane, Baziel en ook nog onze eigen Marnix Van Deursen die net de 55km had afgebold.

Uiteindelijk bleken 12 St Ritatrappers op deze tocht aanwezig te zijn geweest waarvoor dank.Laughing

Enkele sfeerbeelden over deze tocht zijn te zien op volgende 2 links. De moeite om even naar te kijken, veel kijkplezier

http://www.youtube.com/watch?v=ZUUFuqzCgK4

http://www.youtube.com/watch?v=qjDyzFg3GgM

Sportieve groeten

 

geertjeWink

LAST_UPDATED2
 
«StartVorige1234VolgendeEinde»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
20